Składniki:
1 kg. filetów ze szczupaka ze skórą
1 marchew
1 cebula
1 por
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cytryna
1łyżeczka przyprawy do ryb
sól
pieprz
olej
Wykonanie:
Filet opłucz, osusz. Jeśli jest szeroki, przekrój wzdłuż na połowę potem pokrój w poprzek na porcje. Oprósz solą i przyprawą, skrop sokiem z cytryny. Marchewkę obierz, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Por oczyść, opłucz, pokrój w paski. . Na każdym kawałku ryby połóż pokrojoną marchewkę, cebulę i por. Ściśle zwiń, skrop olejem, zepnij wykałaczką. . Przygotuj tyle kawałków folii aluminiowej, ile jest porcji ryby. Posmaruj je obficie olejem, kładź na nich roladki, zawiń w folię. Połóż na górnym poziomie grilla. Piecz około 25 minut, co jakiś czas obracając. Podawaj z sosem chrzanowym .
SOS DO SZCZUPAKA
Składniki:
150 ml. wywaru rybnego
gotuj 10 minut z 2 łyżkami
startego chrzanu. Dodaj
łyżeczkę mąki przesmażoną
na łyżce masła, gotuj 3 minuty.
Dopraw musztardą i solą.