ROLADY WIEPRZOWE

Składniki:

6 plastrów szynki wieprzowej
2 średnie ogórki kiszone
15 dag. boczku wędzonego
2 średnie cebule
15 dag. mięsa mielonego
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
smalec z margaryną do smażenia

Wykonanie:

Plastry szynki rozbić tłuczkiem do mięsa tak aby szło zwinąć roladę. Ogórki pokroić w kosteczkę dać na sitko aby ociekły. Boczek pokroić w kosteczkę , cebulę też w kosteczkę. Do miski włożyć odciśnięte ogórki ,boczek mięso mielone, cebulę dodać do smaku soli ,pieprzu ,musztardę. wymieszać . Farsz musi mieć wyrazisty smak słono pieprzny musi też być czuć musztardę. Na rozbite plastry szynki nakładać kupeczki farszu tak aby szło zwinąć roladę. można pospinać szpilkami do mięsa żeby się nie rozleciały. Ja osobiście używam do rolad nici najpraktyczniejsze . W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzewam smalec z margaryną i wkładam rolady .Smażę je obracając rolady aby się przypiekły z każdej strony. Gdy już się przyrumienią podlewam wodą i duszę je do miękkości . Gdy woda wyparuje a rolady jeszcze twarde podlać wodą. po usmażeniu wyjąc rolady odwinąć z nici a sos zrobić z tego co zostało po roladach w rondlu ,jeżeli trzeba doprawić do smaku i można dodać trochę śmietany żeby sos był smaczniejszy. Podawać z białymi kluskami z ziemniaków i czerwoną kapusta lub surówką z pekińskiej.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.