Składniki:
1 kg . mintaja, lub morszczuka
Zalewa:
3,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 cebule
0,5szklanki oleju
4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
7 ziaren pieprzu
Wykonanie:
Filety rybne osuszyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 2 godzinki, pokroić na części i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru, octu i przypraw. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do zalewy, po czym gotować przez parę minut, dodając przecier pomidorowy i olej. Rybę ułożyć w salaterce, zalać gorącą zalewą i odstawić na dwa dni.