RYŻ Z JABŁKAMI

Składniki:

1/2 litra mleka

20 dag. ryżu

3 jajka

10 dag. cukru

5 dag. masła

1 łyżeczka cynamonu

1łyżeczka cukru waniliowego

7 dag. rodzynek

2-3 jabłka

 sok z cytryny

konfitura

Wykonanie:

Mleko zagotuj. Wsyp ryż, gotuj 15 minut. Przykryj, odstaw. Rodzynki sparz wrzątkiem. Odcedź. Jabłka obierz, oczyść. Pokrój na plasterki .Skrop sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Dodaj cukier waniliowy, cynamon, rodzynki, ryż i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Dno wyłóż jabłkami, napełnij masą ryżową. Wierzch udekoruj jabłkami i konfiturą. Piecz 40-50 minut w temp. 180C.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *