Składniki:
1 szklanka ryżu
.3 szklanki mleka
1 opakowanie cukier wanilinowy
8 dużych sztuk jabłek
cukier wedle uznania
cynamon wedle uznania masło
2 łyżki masła
słodka śmietanka do polania
Wykonanie:
1. Ryż ugotować na mleku z cukrem waniliowym i dodatkiem masła (lub pół na pół z wodą)
2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, dodać cukier i cynamon do smaku.
3. W wyłożonym tłuszczem i bułką tartą żaroodpornym naczyniu układać kolejno: połowę ryżu, jabłka i drugą część ryżu
(lub więcej warstw w zależności od tego jakiego użyjemy naczynia)
4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 30-40 min. 5. Podawać polane słodką śmietanką Każdą warstwę
obkładam wiórkami masła. na wierzch również.