RYŻ ZAPIEKANY Z RABARBAREM

Składniki;
200g. ryżu
400g. rabarbaru
250 ml. śmietanki12%
1 łyżka masła
5 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
sól

Wykonanie;

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.Odsączyć i wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i masłem.Rabarbar umyć ,obrać i pokroić na małe kawałki.Posypać cukrem i zostawić na 30 minut, aż puści sok i nieco zmięknie.Foremki do zapiekania posmarować tłuszczem i ułożyć warstwami ryż i rabarbar z cukrem jako ostatnią warstwę,pozostawiając owoce .Polać słodką śmietanką i zapiekać w tmperaturze190-200C.przez 30-35 minut.Przed podaniem można udekorować kleksem bitej śmietany.

(Odwiedzone 10 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.