Składniki:
2 pomidory
1 czerwona papryka
100 g. kiełbasy czosnkowej
70 g. wędzonej szynki
3 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
sól cebulowa
pieprz czarny mielony
100 g. mrożonego groszku
szparagi z puszki (400 g)
4 jajka
30 ml. wytrawnego sherry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, zostawić w wodzie około 1 minutę, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w małą kostkę. Kiełbasę i szynkę drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy ,paprykę, pomidory i wędliny. Doprawić solą cebulową i pieprzem ,wlać 125 ml .wody. Gotować około 5 minut, aż płyn zgęstnieje. Piekarnik rozgrzać do 200C. Warzywa przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, rozłożyć na nich groszek i odcedzone szparagi. Wbić jajka, posypać solą cebulową, skropić sherry. Przykryć folią aluminiową piec w piekarniku około 20 minut. Posypać natką.