SAŁATKA CEZAR

Składniki:

 

4 nieduże główki rożnych sałat (lub gotowa mieszanka)

2 połówki  piersi kurczaka

tortilla (1 placek)

1strąk czerwonej papryki

 

Marynata:

 

3 łyżki mieszanki przypraw (papryka słodka i ostra, oregano, granulowany czosnek,

 kmin rzymski

sól

5 łyżek oleju

Sos:

6 łyżek oleju

puszka (8 dag.) filetów anchois

5 dag. grubo startego parmezanu

sok z jednej cytryny

2 łyżki musztardy kremowej

2 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

 

Paprykę obsmażyć w głębokim tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Gdy zbrązowieje, szybko włożyć ją do torebki plastikowej, po chwili wyjąć i usunąć skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Tortillę pokroić w kostkę ( 2 x 2 cm) usmażyć w głębokim tłuszczu, osączyć. Piersi kurczaka natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, marynować około 2 godziny. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju (po około 5 minut z każdej strony). Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.

Przygotować sos.

Do musztardy i posiekanego czosnku powoli dolewać olej, cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem. Dodać parmezan, posiekane fileciki anchois i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać sos z sałatą, posypać chipsami z tortilli i kawałeczkami papryki. Wokół ułożyć gorącą pokrojoną w plastry pierś kurczaka.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *