Składniki:
4 nieduże główki rożnych sałat (lub gotowa mieszanka)
2 połówki piersi kurczaka
tortilla (1 placek)
1strąk czerwonej papryki
Marynata:
3 łyżki mieszanki przypraw (papryka słodka i ostra, oregano, granulowany czosnek,
kmin rzymski
sól
5 łyżek oleju
Sos:
6 łyżek oleju
puszka (8 dag.) filetów anchois
5 dag. grubo startego parmezanu
sok z jednej cytryny
2 łyżki musztardy kremowej
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Paprykę obsmażyć w głębokim tłuszczu lub podpiec w piekarniku. Gdy zbrązowieje, szybko włożyć ją do torebki plastikowej, po chwili wyjąć i usunąć skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Tortillę pokroić w kostkę ( 2 x 2 cm) usmażyć w głębokim tłuszczu, osączyć. Piersi kurczaka natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, marynować około 2 godziny. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju (po około 5 minut z każdej strony). Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
Przygotować sos.
Do musztardy i posiekanego czosnku powoli dolewać olej, cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem. Dodać parmezan, posiekane fileciki anchois i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać sos z sałatą, posypać chipsami z tortilli i kawałeczkami papryki. Wokół ułożyć gorącą pokrojoną w plastry pierś kurczaka.