SAŁATKA DUŃSKA

Składniki:

25 dkg makaronu (kolanka, rurki)
1/2 opakowania (25 dkg) mrożonej marchewki z groszkiem
20 dkg kiełbasy może być mortadela lub szynka konserwowa 1ogórek kiszony (może być małosolny)
nieduża cebula
po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Makaron ugotować, ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki.  Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów wedle uznania.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *