Składniki:
1 duże czerwone jabłko
2 pomarańcze bez pestek
70 g białych winogron bez pestek, 70 g czarnych winogron bez pestek
250 g białej kapusty
2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych2 łyżki szczypiorku.
.
Sos:
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek umyć, osączyć z wody. Nie obrane jabłko pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki grubości 2-3 mm i zaraz skropić je sokiem cytrynowym, by nie ściemniało. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Winogrona oderwać od gałązek. Kapustę posiekać na paseczki grubości 1 mm. Szczypiorek drobno pokroić. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. W dużej misce wymieszać dokładnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.