SAŁATKA PO SZEKLERSKU

Składniki:

500 g kiszonej kapusty,
150 g cebuli
150 g korniszonów
100 g marchewki
3 czerwone papryki
100 g marynowanej papryki
.
Sos:

500 ml zimnej przegotowanej wody
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 pęczek koperku
sól.

Sposób wykonania:

Kiszoną kapustę wypłukać pod bieżącą wodą i dobrze osączyć na sicie. Marchewkę i cebulę obrać i umyć. Marchewkę i korniszony pokroić w plasterki. Cebulę przeciąć wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki a następnie posolić i zostawić na 10-15 min. Marynowaną paprykę drobno posiekać. Z czerwonych papryk wyjąc gniazda nasienne. Papryki przeciąć na pół., usunąć białe części i pokroić w cienkie paseczki.

Przygotować sos:

Koperek umyć i drobno posiekać. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać ocet, olej i posiekany koperek. W dużej misce wymieszać jarzyny, zalać sosem i wstawić do lodówki. Można przyrządzić większą ilość sałatki i przechowywać ją w lodówce, w zamkniętym słoiku, przez kilka dni.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *