SAŁATKA WĘGIERSKA

Składniki:

 

1 kg .dyni

1/2 szklanki oliwy

2 łyżki octu winnego

1 łyżka posiekanej natki

1 szklanka kwaśnej śmietany

sól

pieprz

1/2 łyżeczki curry

koperek do dekoracji

Wykonanie:

Dynię obierz, łyżką usuń pestki. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach, włóż do większej miski. Posyp solą, pieprzem 1 curry, dodaj łyżkę octu winnego, dokładnie wymieszaj. Oliwę lekko podgrzej. Dodaj śmietanę i pozostały ocet, wymieszaj. Sosem polej dynię, dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką, wymieszaj, ewentualnie przypraw. Udekoruj gałązkami koperku. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Będzie jeszcze bardziej dietetyczna, jeśli zamiast śmietany dodamy jogurt naturalny.

(Odwiedzone 6 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *