SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CHRZANEM

Wykonanie:

 

2 duże czerwone buraki

2 łyżki octu z czerwonego wina

szczypta cukru

1 pomarańcza

1 cykoria

kawałek korzenia chrzanu (ok. 7cm)

1 cebulka ze szczypiorem

 

Wykonanie:

 

Buraki wyszorować i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 6O minut). Warzywo przelać zimną wodą, wystudzić i obrać ze skorki, następnie pokroić lub zetrzeć w cienkie plastry.Ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Porcjami dodawać olej, stale mieszając. Do sosu  włożyć buraczki i odstawić na 2 godziny. Pomarańczę obrać i wyfiletować. Cykorię umyć, osuszyć, liście oddzielić od głąba. Plastry buraków, cząstki pomarańczy i listki cykorii ułożyć na talerzach. Chrzan obrać i zetrzeć w cienkie paseczki. Cebulkę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski. Paskami chrzanu i cebulki udekorować każdą porcję sałatki.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *