Wykonanie:
2 duże czerwone buraki
2 łyżki octu z czerwonego wina
szczypta cukru
1 pomarańcza
1 cykoria
kawałek korzenia chrzanu (ok. 7cm)
1 cebulka ze szczypiorem
Wykonanie:
Buraki wyszorować i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 6O minut). Warzywo przelać zimną wodą, wystudzić i obrać ze skorki, następnie pokroić lub zetrzeć w cienkie plastry.Ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Porcjami dodawać olej, stale mieszając. Do sosu włożyć buraczki i odstawić na 2 godziny. Pomarańczę obrać i wyfiletować. Cykorię umyć, osuszyć, liście oddzielić od głąba. Plastry buraków, cząstki pomarańczy i listki cykorii ułożyć na talerzach. Chrzan obrać i zetrzeć w cienkie paseczki. Cebulkę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski. Paskami chrzanu i cebulki udekorować każdą porcję sałatki.