SAŁATKA Z CYKORII

Składniki:

 

300  g cykorii

1 winne jabłko

1 różowy grejpfrut

2 pomarańcze

1 łyżka soku cytrynowego

1 łyżka łuskanych orzechów włoskich1 łyżka rodzynków

kilka migdałów

.

Sos winegret:

 

3 łyżki oliwy

łyżka soku cytrynowego

1łyżeczka cukru

sól.

 

Wykonanie:

 

Cykorie oczyścić, odciąć gorzki miąższ u nasady korzenia, szybko umyć, osączyć, podzielić na pojedyncze listki. Każdy listki przeciąć na pol. Wszystkie owoce umyć. Jabłko pokroić na 16 części, usunąć pestki, skropić sokiem cytrynowym by nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obrać i wyciąć cząstki. Rodzynki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze skorki. Orzechy pokruszyć. Przygotować sos. Rozetrzeć cukier i sól z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Do sosu dodać osaczone rodzynki i pokruszone orzechy. Do salaterki włożyć cykorie, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Wymieszać, zalać sosem, wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać migdałami.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.