SAŁATKA Z KIEŁKÓW SOJOWYCH

Składniki:

150 g kiełków sojowych
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ziaren sezamu

Sos:

1/4 filiżanki sosu sojowego
1/4 filiżanki lekkiego octu
szczypta imbiru

Sposób wykonania:
.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydawać mocny aromat. Wymieszać w kubku składniki sosu. Kiełki obrać z włosowatych korzonków, umyć, wrzucić na chwile do wrzątku, odcedzić na sicie, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć z nadmiaru wody na ściereczce. Pietruszkę umyć, zanurzyć na 1/2 min. we wrzątku, osączyć, pokroić na trzy centymetrowe kawałki. Wymieszać razem jarzyny, polać sosem. Przełożyć na indywidualne głębokie czareczki, każda porcje posypać szczypta ziaren sezamu, podawać jako dodatek na zimno.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *