Składniki:
100 g suchego makaronu
250 g wędlin (salami ,kabanosy, szynka ,chuda bekon)
50 g suszonych grzybów (tylko kapelusze), 1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
.
Sos ziołowy:
8 łyżek oliwy
4 łyżki octu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
2 łyżki wywaru z grzybów
Sposób wykonania:
Suszone grzyby dokładnie umyć, moczyć w zimnej wodzie 1 godz. Gotować pod przykryciem w 1 l wody przez 1 godz. Miękkie grzyby odcedzić. Zostawić 2 łyżki wywaru do sosu. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przepłukać zimna woda, odcedzić, ostudzić. Cebule obrać, umyć, posiekać. Grzyby pokroić na paseczki. Szynkę, bekon i salami pokroić na plasterki, następnie na paski. Kabanosy pokroić na plasterki. Przygotować sos. Rozetrzeć zioła z solą i pieprzem. Dodać ocet, oliwę i 2 łyżki wywaru z grzybów. Dokładnie wymieszać.
do dużej miski włożyć makaron, wędliny, grzyby, posiekana cebule, następnie zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do salaterki. Posypać zielona pietruszka.