Składniki:
2 strąki papryki zielonej
2 strąki papryki czerwonej
2 strąki papryki żółtej
1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
20 dag. ostrego żółtego sera
1duża cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki 12%. śmietany
1 łyżka musztardy
kilka liści sałaty
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Z papryki przypieczonej na blasze piekarnika usunąć skórkę i gniazda nasienne. Strąki pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i wymieszać z fasolą oraz natką. Ser pokroić w niewielkie słupki i włożyć do warzyw. Zalać sałatkę sosem zrobionym z majonezu, śmietany i musztardy, dodać przyprawy, sok z cytryny, wszystko starannie wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki wyścielonej wypłukanymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Podawać na przystawkę.