Składniki:
kg cebuli
3 kg papryki.
3 kg pieczarek
Zalewa:
2 szklanki octu
12 szklanek wody
40 dag cukru
Liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, zasolić na 2-3 godziny. Pieczarki pokroić i zagotować w słono- kwaśnej wodzie, odcedzić. Ugotować zalewę, dodać cebulę, paprykę, pieczarki, gotować 10 minut, wkładać do słoików. Do odcedzonych słoików 1litrowych papryki, cebuli i pieczarek dodajemy:
1 puszkę kukurydzy
3 ogórki konserwowe
5 jaj ugotowanych
majonez i doprawiamy pieprzem, solą.
Z powyższych składników uzyskamy ok. 13 słoików o pojemności 1litra sałatki. Jajka, majonez, ogórki, i jajka dodajemy przed podaniem na stół sałatki.