Składniki:
2-3 liście sałaty
1duży płat tłustego śledzia filet solony
6-8 pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
1czerwona cebula
oliwa z oliwek
grzanki lub, żółty twardy ser
sól
pieprz
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i poprzekrawać je na połówki a
zwykłe pomidory, pokroić na ćwiartki. Śledzia pokroić w paseczki. Wymieszać z pomidorkami. Dodać osączone czarne oliwki oraz pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Jeśli trzeba, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzu na umytych liściach sałaty. Sałatkę skropić oliwą z oliwek, można dodatkowo posypać kawałkami sera lub grzankami.
(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)