Składniki:
900 g zielonej papryki
1 mała cebula
200 ml wody.
Sos:
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego lub soku cytrynowego
1 łyżka wody z gotowania papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
.
Papryki umyć, ściąć wierzchy, wyjąc gniazda nasienne, usunąć białe części i pokroić. Cebule obrać, umyć i pokroić. Dodać paprykę, osolić i odstawić na 1 godz. Zagotować 200 ml wody, wrzucić paprykę z cebula i gotować 2 min pod przykryciem. Osączyć i ostudzić. Wodę z gotowania zostawić
.
Przygotować sos:
1 łyżeczkę cukru rozetrzeć dokładnie z solą, pieprzem i oliwa. Dodać ocet i łyżkę wody z gotowania papryki. Papryki połać sosem i wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem przybrać sałatkę pomidorami i zielona pietruszka.