Składniki:
20 dag ryżu długo ziarnistego
pęczek zielonych szparagów
5 dag wędzonego łososia
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszać widelcem, wystudzić.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, obrać do połowy. Odciąć końcówki z główką. Łodygi wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i cukru. Gotować około 7 minut, dodać główki i gotować jeszcze 3-4 minuty Szparagi osączyć, wystudzić, łodygi pokroić na kawałki. Łososia pokroić w paski, a seler na małe kawałki. Przygotowane składniki wymieszać z ryżem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą.
(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)