Składniki:
I.
30 dag młodego bobu
6 pieczarek (20 dag)
1 cytryna
1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki wytrawnego wina
2 łyżki świeżej bazylii
1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól.
Sposób wykonania:
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
II Sposób wykonania:
Biorę tyle samo groszku konserwowego, co bobu, ziarna bobu dziele na pół, do tego ziemniaki gotowane, mieszam z majonezem, dużą ilością czosnku i ogórkiem kiszonym, majonez połączyć z sosem sojowym i winem polać sałatkę i wymieszać
smacznego.
III Sposób wykonania:
50 dag bobu
2 nieduże ogórki konserwowe
strąk czerwonej konserwowej papryki
1 mała cebula
3-4 łyżki gęstego majonezu, 2-3 ząbki czosnku
po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku, łyżeczka posiekanych listków cząbru, pieprz, sól.
Sposób wykonania:
Bób ugotować, wyłożyć na sito, polać zimną wodą. Przestudzony obrać ze skórki, połączyć z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą. Paprykę i obrany ogórek pokroić w cienkie paski, dodać do bobu, wymieszać z natką pietruszki, koperkiem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.