SCHAB PIECZONY ZE ŚLIWKAMI

Składniki;

1 kg. schabu bez kości
300 g. suszonych śliwek
100 ml. czerwonego wina
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Wykonanie;

Schab umyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę, albo lepiej na cały dzień do lodówki pod przykryciem. Śliwki sparzyć wrzątkiem, wyjąć pestki. Ostrym nożem głęboko nakłuć mięso w kilkunastu miejscach, w otwory włożyć część śliwek.
Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz do smażenia, wlać 3 – 4 łyżki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 C. na 1 godzinę. W czasie pieczenia często polewać sosem. Gdy mięso będzie na pół upieczone, obłożyć pozostałymi śliwkami i podlać winem. Podnieść temperaturę do 180 C., piec jeszcze 30 minut. Upieczony schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać śliwkami. Można podawać na gorąco lub na zimno.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.