Składniki:
Ciasto:
50 dag. mąki krupczatki
30 dag. masła lub margaryny
30 dag. cukru
3 łyżki kakao,
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kostki masła lub margaryny,
7 jajek
3 białka
1 szklanka cukru
1i 1/2 kg sera
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
bakalie
Wykonanie:
Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Przygotować masę serową.
Tłuszcz, białka i całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Spód formy wysypać startym, na dużych oczkach tarki, jasnym ciastem, wyłożyć na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 minut. Gotowe ciasto można przybrać dowolnie.