SERNIK KAPŁAŃSKI

Składniki:

 

Ciasto:

50 dag. mąki krupczatki

30 dag. masła lub margaryny

30 dag. cukru

3 łyżki kakao,

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1/2 kostki masła lub margaryny,

7 jajek

3 białka

1 szklanka cukru

1i 1/2 kg sera

1 budyń śmietankowy

cukier waniliowy

bakalie

Wykonanie:

 

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kule i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

 

Przygotować masę serową.

 

Tłuszcz, białka i całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie  cały czas ucierając  dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Spód formy wysypać startym, na dużych oczkach tarki, jasnym ciastem, wyłożyć na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 minut. Gotowe ciasto można przybrać dowolnie.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *