SERNIK KRAKOWSKI

Składniki:

 

Ciasto:

 3/4 szklanki mąki

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki masła

3/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

 żółtko

2 łyżki gęstej śmietany

Masa serowa:

50 dag. tłustego białego sera

3/4 szklanki cukru

4 jajka

1łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

10 dag. masła

2 łyżki pszennej mąki

1łyżka mleka w proszku

 

Wykonanie:

 

Przesiać mąkę na stolnicę, dołożyć kawałki masła, posiekać razem na piasek, dodać skórkę z cytryny, cukier puder, żółtko i śmietanę, dokładnie wyrobić ciasto, zawinąć w folię, wstawić do lodówki, aby ?odpoczęło?. Czwartą część ciasta zostawić, resztę rozwałkować, wyłożyć ciastem dno formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na jasnozłoty kolor (około 15 minut). Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, utrzeć dokładnie z cukrem, w czasie ucierania dodawać jajka, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, po czym wlać stopione masło, wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę serową na podpieczone ciasto. Z surowego ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na masie serowej kratkę, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-40 minut w temperaturze 170-180C.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *