SERNIK WIEDEŃSKI

Składniki:

 

50 dag. tłustego niekwaśnego sera białego

5 jajek

12,5 dag. masła

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,

1łyżka mąki ziemniaczanej

1szklanka cukru,

1łyżeczka proszku do pieczenia

5 dag. rodzynek

1/2 laski wanilii

1łyżka smażonej skórki pomarańczowe

 

Wykonanie:

 

Obrane ziemniaki i ser zemleć dwukrotnie w maszynce. Utrzeć na pianę masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz po jednym żółtku, nadal ucierać. Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubić sztywną pianę z białek. Bakalie i pianę dodać do utartej masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wypełnić masą serową, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *