Składniki:
50 dag. tłustego niekwaśnego sera białego
5 jajek
12,5 dag. masła
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
1łyżka mąki ziemniaczanej
1szklanka cukru,
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag. rodzynek
1/2 laski wanilii
1łyżka smażonej skórki pomarańczowe
Wykonanie:
Obrane ziemniaki i ser zemleć dwukrotnie w maszynce. Utrzeć na pianę masło z cukrem i dodając po łyżce sera oraz po jednym żółtku, nadal ucierać. Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubić sztywną pianę z białek. Bakalie i pianę dodać do utartej masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wypełnić masą serową, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut.