SERNIK WIEDEŃSKI

Składniki:

1 kg sera
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
150g masła
8 jaj
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki

Wykonanie:
Mielimy ser dwa razy lub używamy gotowego twarogu sernikowego. Ucieramy żółtka z cukrem i stopniowo po łyżce dodajemy ser ciągle ucierając, wlewamy stopione i schłodzone masło dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oraz ewentualnie jeszcze rodzynki. Do wymieszanej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Pieczemy w 170st przez 1 godz. i 20 min .

Polewa :

3-4 łyżki margaryny
4 duże łyżki cukru
6łyżek kakao
10 łyżek wody

Wykonanie:

Najpierw rozpuszczamy margarynę ,zdjąć z ognia i dodając cukier wymieszać aż się rozpuści i znowu wszystko podgrzać i wlać wodę ,zdjąć z ognia i dosypać kakao i wymieszać dobrze, poczekać aż trochę przestygnie i polać ciasto .

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *