Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
15 dag. margaryny lub masła
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 aromatu cytrynowego
Masa serowa:
1 kg. białego sera trzykrotnie mielonego Piątnica
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
4 jajka
3 budynie cytrynowe
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat cytrynowy
Ponadto:
4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 paczki małej wiórków kokosowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na blaszkę,wysmarowaną i posypaną bułką tartą a następnie podpiec w piekarniku przez 15minut w temperaturze 175 C.
Masa serowa:
Ser utrzeć z pozostałymi składnikami i wylać na podpieczony spód.Piec 40 minut w temperaturze 180C. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier i ubić razem. Po tych 40 minutach wyjąć ciasto z piekarnika , rozsmarować pianę i posypać wiórkami kokosowymi i wstawić jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut piec aż się wiórki lekko zrumienią