Składniki:
Ciasto:
30 dag. mąki
10 dag. margaryny
1 jajko
7 dag. cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
Wykonanie:
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami.
Masa serowa:
Składniki:
1 kg sera twarożku
2 paczki cukru wanilinowego
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka
4 żółtka / 4 białka
3/4 szklanki cukru
1/2 paczki rodzynek
Wykonanie:
Ser:
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować będzie bardzo rzadki, ale taki ma być. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 200C. Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na serze po kilku godzinach. Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.