ŚLEDZ W OLIWIE

Składniki:

 

6 śledzi bez głów

4 cebule

1 mały słoiczek marynowanych grzybów

oliwa

musztarda

chrzan

majonez

ocet winny

pieprz

 

Wykonanie:

 

Wymoczone śledzie oczyścić ze skóry, grzbietów i ości, potrzymać trochę w mleku, dobrze odsączyć. Cebulę drobno posiekać. Z grzybków zdjąć kapelusze, trzonki drobniutko pokrajać. Filety ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, ostrożnie spryskać octem. Smarować cienko musztardą, chrzanem, majonezem, posypać siekanymi grzybkami i cebulką, zalać oliwą. Układać warstwami, na wierzchu kładąc warstwę cebuli, polać obficie oliwą, udekorować kapeluszami marynowanych grzybów. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki, upieczonymi z dodatkiem aromatycznych ziół.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *