SLEDZ W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Składniki:

 

8 solonych filetów śledziowych

2 pory

Zalewa:

300 ml oku pomidorowego

 6 łyżeczek oleju

3 łyżeczki octu winnego

kilka kropli tabasco

3 łyżeczki cukru

2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu

 

Wykonanie:

 

Filety moczyć 2-3 godziny często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z sokiem pomidorowym, wymieszać  z pozostałymi składnikami zalewy. Z porów odkroić zieloną część, a białą dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Wymoczone śledzie pokroić na pół dzwonka, wymieszać z porami, zalać zalewą pomidorową (powinny być całkiem przykryte) i wstawić na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *