Składniki:
60 dag. nie solonych filetów ze śledzi
3 strąki zielonej papryki
2 cebule
2 łyżki masła
3 sparzone i pokrojone pomidory
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
listki świeżych ziół do dekoracji
Wykonanie:
Śledzie mocz 3 godziny w zimnej wodzie. Wyjmij, osusz, pokrój na kawałki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Warzywa ułóż na sitku, przelej wrzącą wodą i pozostaw tak, aż ociekną. Cebulę zeszklij na maśle Dołóż paprykę, chwilę smaż .Dodaj śledzie i pomidory. Podlej bulionem. Przypraw i duś 20 minut. Śmietanę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj z mąką i wlej do gulaszu. Mocno podgrzej. Posyp natką. Udekoruj listkami ziół.