ŚLEDZIE NA SPOSÓB HELSKI

Składniki:

60 dag. nie solonych filetów ze śledzi

3 strąki zielonej papryki

2 cebule

2 łyżki masła

3 sparzone i pokrojone pomidory

1/2 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki śmietany

1 łyżka mąki

2 łyżki posiekanej natki

sól

pieprz

1 łyżeczka cukru

 listki świeżych ziół do dekoracji

Wykonanie:

Śledzie mocz 3 godziny w zimnej wodzie. Wyjmij, osusz, pokrój na kawałki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Warzywa ułóż na sitku, przelej wrzącą wodą i pozostaw tak, aż ociekną. Cebulę zeszklij na maśle  Dołóż paprykę, chwilę smaż .Dodaj śledzie i pomidory. Podlej bulionem. Przypraw i duś 20 minut. Śmietanę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj z mąką i wlej do gulaszu. Mocno podgrzej. Posyp natką. Udekoruj listkami ziół.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *