SLIWKOWA Z WANILIĄ

Składniki:

1 kg. śliwek węgierek

2 łyżki rodzynek

10 dag. suszonych śliwek (bez pestek)

1 laska wanilii

50 dag .cukru

500 ml. spirytusu

500 ml. wódki

Wykonanie:

Śliwki rozciąć, wyjąć pestki, 3 pestki zachować, a resztę wyrzucić. Rodzynki i suszone śliwki opłukać, odsączyć. Następnie przesypać do dużego, szklanego naczynia. Dodać świeże śliwki i dorzucićpozostawione wcześniej pestki. Całość zasypać cukrem oraz zalać spirytusem. Słój odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn. Owoce zalać wódką, dodać laskę wanilii  i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.  Ponownie zlać. Obydwa płyny połączyć. Nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na pół roku.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *