SOS TORTELLINI Z POMIDORAMI

Składniki:

 

 

250 g. tortellini

sól

4 pomidory

2 ząbki czosnku

5 łyżek octu z białego wina

pieprz

cukier

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki oregano

4 łyżki oliwy

75 g .czarnych oliwek

75 g startego parmezanu

pieprz cytrynowy

1 łyżka wiórków parmezanu

Wykonanie:

.

Tortellini włożyć do wrzącej osolonej  wody i gotować około 16 minut. Pomidory umyć, przekroić, po usunięciu stwardniałych nasad szypułek pokroić w cząstki. Czosnek obrać i posiekać, wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, tymiankiem i oregano. Dodać oliwę, energicznie mieszając trzepaczką. Tortellini odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Pierożki wymieszać z pomidorami, oliwkami i startym serem. Do sałatki dodać sos winegret i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, podawać posypaną cytrynowym pieprzem i wiórkami parmezanu.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *