Składniki:
250 g. tortellini
sól
4 pomidory
2 ząbki czosnku
5 łyżek octu z białego wina
pieprz
cukier
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki oliwy
75 g .czarnych oliwek
75 g startego parmezanu
pieprz cytrynowy
1 łyżka wiórków parmezanu
Wykonanie:
.
Tortellini włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 16 minut. Pomidory umyć, przekroić, po usunięciu stwardniałych nasad szypułek pokroić w cząstki. Czosnek obrać i posiekać, wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru, tymiankiem i oregano. Dodać oliwę, energicznie mieszając trzepaczką. Tortellini odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć. Pierożki wymieszać z pomidorami, oliwkami i startym serem. Do sałatki dodać sos winegret i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, podawać posypaną cytrynowym pieprzem i wiórkami parmezanu.