Składniki:
80 dag. mielonego mięsa
1czerstwa bułka
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
słodka papryka
1i 1/2 kg. dyni
olej
2 łyżki masła
1 i 3/4 szklanki rosołu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
25 dag. śmietany kremówki
2 łyżeczki musztardy
koperek
Wykonanie:
Bułkę namocz, odciśnij. Cebule obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z bułką, jajkiem i cebulami. Przypraw solą i pieprzem. Uformuj klopsiki. Masło z olejem rozgrzej na patelni, smaż klopsiki 6 minut. Osącz. Dynię obierz, pokrój na kawałki. Podsmaż na tłuszczu ze smażenia klopsików. Wlej rosół i pół litra wody, gotuj 15 minut. Wsyp mąkę ziemniaczaną, zagotuj. Dodaj śmietanę i musztardę, przypraw słodką papryką. Włóż klopsiki, podgrzej. Posyp koperkiem.