Składniki:
4 steki z indyka (po ok. 180 g.)
2 łyżki sklarowanego masła
sól
pieprz czarny mielony
4 winne jabłka
2 łyżki soku z cytryn
150 ml. soku z jabłek
200 ml. bulionu z drobiu
112 łyżeczki suszonego tymianku
100 g. chudego jogurtu
2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów
1 łyżka musztardy delikatesowej
Wykonanie:
Steki umyć i osuszyć. Smażyć na maśle po około 7 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem ,trzymać w cieple. Jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, potem pokroić w cząstki i skropić sokiem z cytryny. Owoce włożyć na tłuszcz po smażeniu mięsa, krotko smażyć. Wlać sok z jabłek i bulion, dodać suszony tymianek Przykryć i dusić około 4 minut. Jogurt dokładnie wymieszać z zagęstnikiem i musztardą Dodać do gorącego sosu jabłkowego, wymieszać, raz zagotować, doprawić do smaku. Steki podać z sosem, ewentualnie udekorować świeżym tymiankiem . Odpowiednim dodatkiem będą ziemniaki puree.