STEKI Z INDYKA W SOSIE JABŁKOWYM

Składniki:

 

4 steki z indyka (po ok. 180 g.)

2 łyżki sklarowanego masła

sól

pieprz czarny mielony

4 winne jabłka

 2 łyżki soku z cytryn

150 ml. soku z jabłek

200 ml. bulionu z drobiu

112 łyżeczki suszonego tymianku

100 g. chudego jogurtu

2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów

1 łyżka musztardy delikatesowej

 

Wykonanie:

 

 

Steki umyć i osuszyć. Smażyć na maśle po około 7 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem ,trzymać w cieple. Jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, potem pokroić w cząstki i skropić sokiem z cytryny. Owoce włożyć na tłuszcz po smażeniu mięsa, krotko smażyć. Wlać sok z jabłek i bulion, dodać suszony tymianek  Przykryć i dusić około 4 minut. Jogurt dokładnie wymieszać z zagęstnikiem i musztardą Dodać do gorącego sosu jabłkowego, wymieszać, raz zagotować, doprawić do smaku. Steki podać z sosem, ewentualnie udekorować świeżym tymiankiem . Odpowiednim dodatkiem będą ziemniaki puree.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *