STRUCLA DROŻDŻOWA

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki

5 dag drożdży

1 szklanka mleka

2 żółtka

2 jajka

12 dag. cukru

10 dag masła roślinnego,

skórka otarta z cytryny

sól

Składniki:

Masa makowa:

30 dag maku

20 dag. cukru

2 białka

5 dag. masła roślinnego

aromat migdałowy

smażona skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Ciasto:

Przygotować rozczyn z drożdży: rozetrzeć je w naczyniu z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i postawić w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące (powinno odstawać od rąk).

Mak:

Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu 30 minut, odcedzić, przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać pozostałe składniki (ubite białka na końcu), lekko wymieszać. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim ciepłą masę makową, zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym żółtkiem.

 

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *