STRUCLA KRUCHO DROŻDŻOWA

Składniki:

50 dag. mąki

15 dag. masła

2 jajka

3 żółtka

15 dag cukru pudru

1/2 szklanki śmietanki

6 dag. drożdży

1cukier waniliowy

skórka otarta z cytryny

Składniki:

Masa makowa:

20 dag. maku

20 dag. cukru pudru

2 łyżki miodu

5 dag. masła

10 dag. orzechów (włoskich lub laskowych

3 dag posiekanej skórki pomarańczowej

3 dag. migdałów

3 dag. rodzynków

1 białko

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z mąką, dodać resztę składników i szybko, ale dokładnie wyrobić ciasto, po czym rozwałkować je na placki długości blaszek. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, odgotować mieszając. Osączyć, odparować i zemleć w maszynce z wkładką do mielenia maku (w maszynce z normalnym sitkiem trzeba mielić 2-3 razy). W rondlu rozpuścić masło, włożyć mak, posiekane orzechy, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową oraz resztę dodatków i  ciągle mieszając gotować na maleńkim ogniu około 15 minut (mak trzeba dobrze odparować, aby wierzch ciasta nie odstawał). Gorącą masę zdjąć z ognia, lekko ostudzić, połączyć z pianą ubitą z białka, po czym jeszcze ciepłą posmarować każdy placek. Strucle zwinąć, włożyć do wysmarowanych form i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Gdy ciasto wypełni formy, zwiększyć płomień w piecyku i piec około 50 minut. Strucle można polać dowolnym lukrem.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *