Składniki:
50 dag. mąki
15 dag. masła
2 jajka
3 żółtka
15 dag cukru pudru
1/2 szklanki śmietanki
6 dag. drożdży
1cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
Składniki:
Masa makowa:
20 dag. maku
20 dag. cukru pudru
2 łyżki miodu
5 dag. masła
10 dag. orzechów (włoskich lub laskowych
3 dag posiekanej skórki pomarańczowej
3 dag. migdałów
3 dag. rodzynków
1 białko
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z mąką, dodać resztę składników i szybko, ale dokładnie wyrobić ciasto, po czym rozwałkować je na placki długości blaszek. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, odgotować mieszając. Osączyć, odparować i zemleć w maszynce z wkładką do mielenia maku (w maszynce z normalnym sitkiem trzeba mielić 2-3 razy). W rondlu rozpuścić masło, włożyć mak, posiekane orzechy, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową oraz resztę dodatków i ciągle mieszając gotować na maleńkim ogniu około 15 minut (mak trzeba dobrze odparować, aby wierzch ciasta nie odstawał). Gorącą masę zdjąć z ognia, lekko ostudzić, połączyć z pianą ubitą z białka, po czym jeszcze ciepłą posmarować każdy placek. Strucle zwinąć, włożyć do wysmarowanych form i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Gdy ciasto wypełni formy, zwiększyć płomień w piecyku i piec około 50 minut. Strucle można polać dowolnym lukrem.