Składniki;
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą część ciasta włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Środek:
1 litr kwaśnej śmietany 18 %
20 dag. wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy duży bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie;
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z lodówki. Piec w nagrzanym piekarniku około 45- 50 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu zrobić na wierzchu ciasta esy floresy polewa czekoladową.