SUFLET KARMELOWY

Składniki:

 

4 jajka (lub 3 żółtka i 4 białka)

3 łyżki cukru

15 dag. cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

masło do wysmarowania  formy

 

Wykonanie:

 

Żółtka z częścią cukru ubić na parze. Mąkę rozprowadzić małą ilością zimnej wody. Przygotować karmel, rumieniąc w rondelku cukier na ciemnobrązowy kolor i rozprowadzając go 2-3 łyżkami wrzącej wody. Karmel i zawiesinę  z mąki ziemniaczanej dodać do utartych i ciepłych  żółtek. Ubijać, aż powstanie gęsta masa. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wymieszać z masą, wyłożyć do formy i piec 20 minut w nagrzanym piekarniku.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *