SUFLET WANILIOWY

Składniki:

 

10 dag. cukru pudru

1szklanka mleka

4 łyżki mąki

4 łyżki masła

1/2 paczki cukru waniliowego lub pół laski wanilii

3 jajka

masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

 

W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, rozprowadzić  wrzącym mlekiem, zagotowanym z cukrem waniliowym lub utartą wanilią. Dodać jedną czwartą część cukru pudru i, energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i, stale  mieszając, stopniowo dodawać żółtka. Z oziębionych białek  ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, ostrożnie połączyć z masą waniliową, delikatnie wymieszać, wyłożyć do naczynia wysmarowanego masłem i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *