SUFLET Z KALAFIOREM

Składniki:

 

50-70 dag. kalafiora

3 łyżki mąki

3 łyżki masła

1i 1/2 szklanki mleka

4 jajka

2 łyżki utartego sera gouda lub tylżyckiego

1łyżka posiekanego koperku

sok z cytryny,

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

masło do wysmarowania  formy

 

Wykonanie:

 

Kalafior oczyścić, ugotować w osolonej i zakwaszonej wodzie,  po czym dokładnie osączyć i zmiksować. Masło roztopić  na patelni, wsypać mąkę, wymieszać, wlać zimne mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Lekko zakwasić  sokiem z cytryny, przestudzić. Do ochłodzonego sosu dodawać, ciągle mieszając, żółtka (po jednym) oraz utarty ser i kalafior. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą  a sztywno pianą z    białek. Wypełnić formę i wstawić do gorącego piekarnika na mniej więcej 30 minut.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *