Składniki:
50-70 dag. kalafiora
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
1i 1/2 szklanki mleka
4 jajka
2 łyżki utartego sera gouda lub tylżyckiego
1łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny,
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Kalafior oczyścić, ugotować w osolonej i zakwaszonej wodzie, po czym dokładnie osączyć i zmiksować. Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę, wymieszać, wlać zimne mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Lekko zakwasić sokiem z cytryny, przestudzić. Do ochłodzonego sosu dodawać, ciągle mieszając, żółtka (po jednym) oraz utarty ser i kalafior. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą a sztywno pianą z białek. Wypełnić formę i wstawić do gorącego piekarnika na mniej więcej 30 minut.