SUFLET Z PIECZARKAMI

Składniki:

 

20 dag. pieczarek

6 łyżek masła

4 łyżki mąki

1 i 1/2 szklanki mleka

5 jajek

1łyżka posiekanej natki pietruszki,

pieprz

sól

masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, udusić z dwiema łyżkami masła i zmiksować.  Przygotować beszamel:

Masło roztopić  na patelni, wsypać mąkę, wymieszać, wlać zimne mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Lekko zakwasić  sokiem z cytryny, przestudzić. Do ochłodzonego sosu dodawać, ciągle mieszając, żółtka.  Po wystudzeniu dodać do sosu grzyby, doprawić solą i pieprzem,  wsypać pietruszkę, wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Wypełnić masą formę i piec 30 minut.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *