Składniki:
20 dag. pieczarek
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
5 jajek
1łyżka posiekanej natki pietruszki,
pieprz
sól
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić, udusić z dwiema łyżkami masła i zmiksować. Przygotować beszamel:
Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę, wymieszać, wlać zimne mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Lekko zakwasić sokiem z cytryny, przestudzić. Do ochłodzonego sosu dodawać, ciągle mieszając, żółtka. Po wystudzeniu dodać do sosu grzyby, doprawić solą i pieprzem, wsypać pietruszkę, wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Wypełnić masą formę i piec 30 minut.