SUFLET Z SZYNKĄ

Składniki:

 

20 dag. wędzonej szynki

10 dag. żółtego sera

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

4 jajka

1 i 1/2 szklanki mleka

pieprz,

sól

masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

 

Sos beszamelowy:

Masło roztopić  na patelni, wsypać mąkę, wymieszać, wlać zimne mleko  i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Lekko zakwasić  sokiem z cytryny, przestudzić. Do ochłodzonego sosu dodawać, ciągle mieszając, żółtka.  Szynkę drobno pokroić, zmiksować, ser utrzeć na tarce. Do sosu dodać ser i szynkę, doprawić solą i pieprzem. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie połączyć  ją z pozostałymi składnikami. Wypełnić formę masą i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *