SUSZONA WĘDLINA

Składniki:

1 kg .schabu (może być też polędwica lub karczek)

2 płaskie łyżeczki cukru

2 płaskie łyżki soli

5 ząbków czosnku

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżeczki kolendry

1 łyżka majeranku

Wykonanie:

Mięso oczyść z błon, umyj, osusz. Natrzyj cukrem, włóż do pojemnika, zamknij. Wstaw na dobę do lodówki. Mięso ponowie umyj, osusz, obtocz w soli. Włóż do pojemnika, zamknij. Przechowuj dobę w lodówce. Ponownie umyj mięso, osusz, natrzyj posiekanym czosnkiem, zmiażdżoną kolendrą, majerankiem i pieprzami. Zamknij w pojemniku, wstaw na dobę do lodówki. Mięso owiń w gazę. Powieś na 5 dni w przewiewnym miejscu. Po tym czasie jest gotowe (trochę straci na wadze).

(Odwiedzone 5 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *