Składniki:
1 kg .schabu (może być też polędwica lub karczek)
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżki soli
5 ząbków czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki kolendry
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Mięso oczyść z błon, umyj, osusz. Natrzyj cukrem, włóż do pojemnika, zamknij. Wstaw na dobę do lodówki. Mięso ponowie umyj, osusz, obtocz w soli. Włóż do pojemnika, zamknij. Przechowuj dobę w lodówce. Ponownie umyj mięso, osusz, natrzyj posiekanym czosnkiem, zmiażdżoną kolendrą, majerankiem i pieprzami. Zamknij w pojemniku, wstaw na dobę do lodówki. Mięso owiń w gazę. Powieś na 5 dni w przewiewnym miejscu. Po tym czasie jest gotowe (trochę straci na wadze).