SUSZONE OWOCE JAGODOWE

Składniki:

 

Dojrzałe owoce malin, czarnych jagód lub czarnego bzu szybko umyć,

osączyć i rozłożyć na czystej bibule, aby obeschły. Następnie luźno rozsypać

je na sitach lub blachach wyłożonych papierem i suszyć w ciepłym,

przewiewnym miejscu (na strychu, w  piekarniku). W pierwszym okresie

owoce powinny suszyć się 5 godzin w  temp. 40-50 C, po tym czasie należy

przenieść je na 3-4 godziny. do chłodniejszego  pomieszczenia; na koniec

dosuszyć w piekarniku w temperaturze. 60-70C. Wystudzone owoce umieszczać

w słojach typu twist lub szczelnych puszkach czy pudełkach. Wykorzystywać

w celach leczniczych.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *