Składniki:
3 jajka
20 dag. cukru
25 dag. mąki
120 ml. przegotowanej letniej wody
120 ml. oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao lub kawy
1 opakowanie białej polewy
1 pisak cukrowy koloru żółtego
Wykonanie:
Cukier i cukier waniliowy wsypać do dużej miski i wbić jajka. Składniki miksować do uzyskania puszystej masy. Ubijając, stopniowo dodawać olej, proszek do pieczenia, letnią wodę oraz przesianą mąkę. Formę o wymiarach 12 x35 cm. lekko posmarować olejem i napełnić ją połową ciasta. Drugą połowę masy zmiksować z 1 łyżką kakao lub kawy, po czym wylać na jasne ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp: 180 C. i piecz przez 35 minut. Następnie babkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Gdy babka ostygnie, ozdobić białą polewą. Jak zastygnie, na wierzchu babki pisakiem cukrowym zrobić dekoracyjne esy floresy,lub coś innego według swojego pomysłu.