ŚWIĄTECZNA BABKA

Składniki:

3 jajka

20 dag. cukru

25 dag. mąki

120 ml. przegotowanej letniej wody

120 ml. oleju

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao lub kawy

1 opakowanie białej polewy

1 pisak cukrowy koloru żółtego

 

Wykonanie:

Cukier i cukier waniliowy wsypać do dużej miski i wbić jajka. Składniki miksować do uzyskania puszystej masy. Ubijając, stopniowo dodawać olej, proszek do pieczenia, letnią wodę oraz przesianą mąkę. Formę o wymiarach 12 x35 cm. lekko posmarować olejem i napełnić ją połową ciasta. Drugą połowę masy zmiksować z 1 łyżką kakao lub kawy, po czym wylać na jasne ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp: 180 C. i piecz przez 35 minut. Następnie babkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Gdy babka ostygnie, ozdobić białą polewą. Jak zastygnie, na wierzchu babki pisakiem cukrowym zrobić dekoracyjne esy floresy,lub coś innego według swojego pomysłu.

 

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.