Składniki:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie z jabłek:
2 kg .jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę przesiana i wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka,oraz całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Na ciasto wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłówać widelcem. Piec 45 minut w 200 C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.