SZARLOTKA

           

Składniki:   

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 kostki margaryny

1 szklanka cukru

1cukier waniliowy

2 całe jajka + 2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany      

  Nadzienie z jabłek:  

2  kg .jabłek

1 cukier waniliowy

1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiana i wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka,oraz całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Nadzienie z jabłek:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Na ciasto wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłówać widelcem. Piec 45 minut w 200  C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *