SZARLOTKA JAPOŃSKA

Składniki:

Ciasto:

8 jajek

25 dag. margaryny

40 dag. cukru pudru

30 dag. maku

60 dag. jabłek

10 łyżek grysiku

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

bakalie

Polewa:

Składniki:

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki cukru

2 czubate łyżki kakao

2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

Margarynę ucierać z cukrem, dodawać po jednym  żółtku, łyżce sparzonego oraz zmielonego maku i dalej ucierać. Następnie włożyć starte na grubej tarce jabłka, wymieszać. Na koniec dodać  dobrze ubitą pianę, grysik, bakalie i lekko wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 minut. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *