Składniki:
Ciasto:
8 jajek
25 dag. margaryny
40 dag. cukru pudru
30 dag. maku
60 dag. jabłek
10 łyżek grysiku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
bakalie
Polewa:
Składniki:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Margarynę ucierać z cukrem, dodawać po jednym żółtku, łyżce sparzonego oraz zmielonego maku i dalej ucierać. Następnie włożyć starte na grubej tarce jabłka, wymieszać. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę, grysik, bakalie i lekko wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 minut. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.
(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)