Składniki;
12i 1/2 dag. masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1i ½ szklanki mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Ponadto;
4-5 jabłek
Kruszonka;
10 dag.mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie;
Kruszonka;
mąkę masło cukier wyrobić tak aby powstał żwirek i rozsypać go po całej blaszce ciasta.
Wykonanie;
Ciasto;
Miękkie masło zmiksować lub utrzeć na puch z cukrem , dodać jajka ,dalej ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem dodać mleko i wszystko utrzeć na jednolitą masę , wyłożyć na kwadratową blaszkę wysmarowana i wysypaną bułka tartą. Jabłka obrać , pokroić w plasterki dodać 3 łyżki cukru cynamon wyłożyć na ciasto , na wierzch dodać kruszonkę . Piec około 50 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem